Blog

Waarom vrouwen de corsage met de bloem omlaag dragen

Corsages,

 

Corsages kleine boeketjes die je aan je kleding draagt tijdens een feestelijk gebeuren. Een klein werkje, een stukje vakmanschap van de bloemist....

 

Vorig jaar was ik op de bruiloft van mijn broer, voor hem en zijn vrouw mocht ik het bruidswerk verzorgen. Een hele eer. Op de feestavond kwam mijn broer naar mij toe. 1 van zijn gasten had een vraag over het dragen van de corsage. De vraag was waarom dragen mannen de corsage met de steel omlaat en vrouwen de corsage met de steel omhoog? Ik wist daar eigenlijk toen niet het antwoord op. Wel konden we vanalles bedenken waarom dat dit zo was maar het echte antwoord wisten we niet. Nu is het leuk om te vertellen dat het stel die deze vraag stelde dit jaar zelf gaat trouwen en zij hebben inmiddels hun datum vastgelegd bij moai mei blommen, dus ik krijg de eer ook hun bruidswerk te mogen verzorgen. Dus ik herrindere mij hun vraag en heb dit eens uitgezocht.

Eerst wat allround info over de corsage. Een corsage is een sieraad wat je je daggasten geeft tijdens je huwelijk. Het is niet verplicht om je gasten te voorzien van een corsage maar het staat wel heel fleurig. Ook heeft de corsage een praktische functie, namelijk dat het een handige manier is voor de receptiebezoeket om de naaste familieleden op te sporen en te feliciteren. Daggasten een corsage aanbieden is dus gewoon een etiquette. Ook wordt er nog wel eens gekozen voor een meer uitgebreide corsage voor de getuigen. Zodat anderen deze functie weer aan de corsage kunnen herkennen.

 

Nu waarom mannen de bloem omhoog dragen is dat mannencosages van vroeger uit 1 bloem bestond die in het knoopsgat van de linker revers werd gestoken. Vrouwencorsages werden vroeger van meerdere bloemen gemaakt en waren daarom zwaarder. Het lag dus voor de hand om ze  met de bloem omlaag te dragen. vooral bij de lichtere stoffen anders zou hij snel omkieperen. Over lichtere stoffen geproken: de speldjes kunnen heel wat schade aanrichten aan de nieuw aangeschafte feestkleding. Daarom zijn er tegenwoordig ook corsages met magneetjes dit is wel kostbaarder dat de corsages met speldje. Dit heeft te maken met de magneetjes zelf en dat het verwerken van de magneetjes meer tijd kost.

Corsages worden altijd links gedragen (op het hart) waarom dat dat is zal ik nog eens uitzoeken Tips